2011-08-26 17:24:25• hírek • MTI

Az RMDSZ-nek és a magyarságnak nem lenne kedvező

Az egyéni, kompenzáció nélküli választási rendszer bevezetésének lehetősége megosztja a román kormánypártokat; míg a Demokrata Liberális Párt (PD-L) számára kedvező lenne a választási törvény ilyen értelmű módosítása, addig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az erdélyi magyarság számára kifejezetten káros.

A módosítást legutóbb maga Traian Basescu államfő szorgalmazta, aki az egyfordulós, úgynevezett kompenzáció nélküli választási rendszer híve. Jelenleg Romániában a képviselők és a szenátorok megválasztása egyéni kerületekben történik úgy, hogy az alulmaradt jelöltekre leadott, úgynevezett töredékszavazatok sem vesznek kárba. Az államfő azonban ezeket a szavazatokat veszni hagyná.

Szerinte ugyanis a kompenzáció erőltetése korábban igazságtalan eredményekhez vezetett. Kétségtelen, hogy a legutóbbi, 2008 november végén rendezett parlamenti választásokon olykor a kiszámíthatatlanság érvényesült. Akkor csak azok jutottak biztos mandátumhoz, akik saját választókerületükben megszerezték a voksok 50 százalékát és legalább még egy voksot. Ezután megyei és országos szinten külön-külön elvégezték a szavazatok "visszaosztását", mégpedig a jelölteken keresztül szerzett pártszavazatok arányában. Számítógép döntött a további képviselők és szenátorok személyéről.

A román sajtó szerint akkor mintegy 4 millió román "hiába" szavazott, a képviselőkre és szenátorokra külön-külön leadott 6,8 millió szavazatból csak 2,9 millió juttatott képviselőket és szenátorokat azonnal célba. A fennmaradó 3,9 millió szavazat olyanoknak kedvezett, akiket az adott választók többsége esetleg nem is akart volna a törvényhozó testületben látni.
Az RMDSZ és általában az erdélyi magyarság erejét erősen csorbítaná, ha Basescu javaslata szerint változna a törvény. Erre hívta fel a figyelmet dévai sajtóértekezletén Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselő. Szerinte az új választási rendszer bevezetése nyomán a Hunyad, a Fehér és a Szeben megyei magyarság, illetve a Hargita és Kovászna megyei románság parlamenti képviselet nélkül maradna.

A politikus leszögezte: ez az egész romániai társadalomra nézve káros lenne, hiszen egy ilyen rendszer bevezetése esetén akár egymillió ember is eldönthetné a parlament jövőbeni összetételét, miközben több millióan képviselet nélkül maradnak.
A nagy pártoknak azonban valóban érdekükben áll e rendszer bevezetése, hiszen ez előmozdítaná a kétpárti rendszer létrejöttét. Winkler szerint ez esetben a nagy pártok képviselői nem látják majd szükségét a politikai párbeszédnek és kompromisszumok keresésének.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: